MENÚ

Notícies

ES POSTPOSA el II Congrés Biennal Seguridad Jurídica a Iberoamèrica

ES POSTPOSA el II Congrés Biennal Seguridad Jurídica a Iberoamèrica: Seguretat jurídica, pobresa i corrupció.



 
 

Aplazamiento del Congreso

Como es sabido, el II Congreso bienal sobre Seguridad Jurídica y Democracia en Iberoamérica estaba previsto para celebrarse en la ciudad de Girona en los días 10 a 12 de octubre de 2016. Un evento como este, que pretende aunar a actores jurídicos, sociales y políticos de alto nivel de toda la Región Iberoamericana, exige un grado de implicación y cooperación institucional de gran alcance.
Desgraciadamente, la coyuntura política actual en nuestro País no hace viable esa implicación institucional a todos los niveles, lo que compromete seriamente el objetivo de asegurar los retos que nos habíamos marcado y repetir el éxito del I Congreso bienal. Ante las evidentes dificultades, estamos negociando la posibilidad de llevar a cabo el II Congreso en una capital Latinoamericana durante la primera mitad de 2017, lo que esperamos poder concretar en las próximas semanas.
Agradecemos muy calurosamente el apoyo de todas las personas e Instituciones que hasta el momento han mostrado su disposición a colaborar en el evento, así como muy especialmente a los ponentes que habían comprometido su participación. También queremos manifestar nuestro pesar por las molestias que esta suspensión puedan acarrearles, así como a las personas que ya habían realizado su inscripción en el Congreso. Nuestras más sinceras disculpas por ello.

La organización del congreso,

Agosto de 2016,

http://congresoseguridadjuridica.com/



II CONGRÉS BIENNAL SOBRE SEGURETAT JURÍDICA I DEMOCRÀCIA A IBEROAMÈRICA


La Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans, COMJIB, i la Càtedra de Cultura Jurídica de la Universitat de Girona us conviden al Segon Congrés sobre Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica.

Jutges, acadèmics, advocats, fiscals i personalitats d’arreu del món es reuniran el mes d'octubre de 2016 a Girona per debatre i reflexionar sobre alguns dels aspectes més rellevants de l’àmbit jurídic, com és la seguretat jurídica i el seu impacte en la democràcia. Serà en la segona edició d’un congrés que es va estrenar el 2013 amb la voluntat de celebrar-lo amb caràcter biennal.

La primera edició va ser inaugurada per qui llavors era Príncep de Girona, l’actual rei d’Espanya, Felip VI, i a les jornades de treball hi van assistir més de 400 persones, entre elles algunes personalitats de renom, com ara el fiscal general de Brasil, la presidenta de la Cort Suprema colombiana, el secretari general Iberoamericà i l’expresident del govern espanyol José Luís Rodríguez Zapatero, a més d’acadèmics de primer nivell internacional, representants d’empreses i de l’OCDE, entre d’altres.

En aquella ocasió es va aconseguir dibuixar una panoràmica general sobre els problemes de la seguretat jurídica, a través de les diferents conferències i debats, que van donar lloc a una proposta d’indicadors de seguretat jurídica per a la Regió.

La segona edició del Congrés, que es farà l'octubre de 2016, estarà dedicada a les relacions entre la manca de seguretat jurídica, la pobresa i la corrupció, problemes que afecten greument la qualitat de les nostres democràcies. Es duran a terme diferents panells que abordaran els tres fenòmens, l’accés a la informació pública i la transparència corporativa, la lluita contra la pobresa a través del dret, la prevenció, sanció i recuperació d’actius de la corrupció, els instruments per a mesurar les polítiques públiques contra la corrupció i la pobresa i, finalment, la proposta d’indicadors de seguretat jurídica per a Iberoamèrica.

En aquesta edició, la Universitat de Girona compta amb la coorganització de la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans, Organisme internacional del que és Secretari General el guatemalenc Arkel Benítez Mendizábal, que va ser escollit per al càrrec mitjançant votació dels 21 Ministres de Justícia que integren l’Organisme en la sessió plenària celebrada a la República Dominicana el maig de 2015.

Arkel Benítez, sensible a la problemàtica de la pobresa i amb un lideratge d’orientació transformadora, ha proposat per a Iberoamèrica afrontar els desafiaments de la justícia des de la perspectiva de la seguretat jurídica, combinant per al seu assoliment l’agenda de la seguretat jurídica amb la del desenvolupament social. Fer compatibles les dues agendes, objectiu principal del la Secretaria General de la Conferència de Ministres dels Països Iberoamericans, conduirà a la proposta d’adopció d’un tractat internacional d’indicadors de seguretat jurídica per a Iberoamèrica. El Secretari General de la COMJIB va rebre dels 21 Fiscals Generals dels països iberoamericans el primer suport polític internacional per a la iniciativa de plantejar indicadors de seguretat jurídica, que va ser recollida en el text de la Resolució adoptada en la reunió de la Plenària de la Associació Iberoamericana de Ministeris Públics, celebrada a Bolívia a l’octubre de 2015.

El Segon Congrés sobre Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica se celebrarà també a la ciutat de Girona, una ciutat que combina la modernitat i el respecte pel seu passat.

Territori ple de tradicions, amb una cultura pròpia i empesa per una gent que, amb la seva iniciativa, l’ha convertit en un dels destins preferits per a molts visitants d’Europa i d’arreu del món. La bellesa del seu paisatge es combina a la perfecció amb una oferta gastronòmica admirada internacionalment, amb alguns dels millors restaurants del planeta.

El patrimoni arquitectònic, els referents artístics com Salvador Dalí, l’espectacularitat de la Costa Brava i la proximitat de Barcelona i del sud de França afegeixen encara més atractius a les terres gironines.

Per tot això, us esperem a tots els dies 10, 11 i 12 d’octubre de 2016 a Girona. Serà una ocasió única per aprofundir en el coneixement i la reflexió sobre la seguretat jurídica i la democràcia a Iberoamèrica i per entendre i lluitar contra dos dels seus grans enemics: la pobresa i la corrupció.